Pieczone perliczki

• 2 perliczki • kilka plastrów wędzonego boczku • 200–250 g wątróbki drobiowej • 150 g śliwek kalifornijskich • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1 mała cebula • 8 listków szałwii • 2 łyżki masła • sól, pieprz • 1 szklanka czerwonego wina + do podlania perliczek • 1 łyżeczka majeranku • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy owsianej • mąka

• 2 godziny • dla 4 osób • cena 63 zł

Reklama

Perliczki zalej na noc zimną wodą. Następnego dnia osusz je, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odłóż je bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulkę pokrój bardzo drobno i duś ją na rozgrzanym maśle, aż się zeszkli. Dodaj listki szałwii, pokrojone drobno śliwki i krótko podsmaż. Dolej wino i odparuj.

Cebulę i śliwki połącz z kaszą. Wątróbki namocz w mleku, osusz, obtocz w mące i smaż na różowo na rozgrzanym maśle. Gdy przestygną, pokrój je i połącz z kaszą. Orzechy upraż na suchej patelni, pokrój i dodaj do kaszy. Całość przypraw solą, pieprzem i nafaszeruj perliczki. Owiń je szczelnie boczkiem, przewiąż nicią, związując nóżki perliczek. Całość polej winem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 1,5 h. W trakcie pieczenia kilka razy przewróć perliczki oraz polej płynem z pieczenia. Gotowe wyjmij i daj im odpocząć ok. 15 minut przed krojeniem. * Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Show

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej