Pieczone pierogi z łososiem i grzybami

Składniki: 250 g mąki pszennej • 1/2 szklanki śmietany 18-proc. • 100 g masła • 1/2 opakowania suchych drożdży (ok. 3,5 g) • białko jajka • 140 g łososia • 100 g pieczarek • czosnek granulowany • sól • pieprz

Przygotowanie: Przesiej mąkę i wymieszaj ją z drożdżami. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj śmietanę, a także pokrojone na małe kawałki masło. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem.

Reklama

Pokrój drobno grzyby. Wrzuć na suchą patelnię i posól. Pieczarki mają dużo wody, więc smaż je tak długo, aż cała odparuje. Łososia opłucz, podziel na porcje i przypraw.

Rozwałkuj ciasto, szklanką wycinaj kółka na pierogi. Do każdego włóż po kawałku łososia i łyżeczkę grzybów. Brzegi dociśnij widelcem. Posmaruj białkiem. Piecz w 180 st. C ok. 12 minut, aż pierogi lekko się przyrumienią. Podawaj z sosem majonezowym.

Czas przygotowania: ok. 45 minut • porcja: 550 kcal • koszt: ok. 4 zł • dla 4 osób

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej