Pieczone rogaliki ze szpinakiem

Składniki na 6 porcji. Ciasto: • 30 dag ziemniaków • 15 dag masła • 35 dag mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • żółtko. Farsz: • 15 dag mrożonego szpinaku w liściach • cebula • ząbek czosnku • 2 łyżki masła • 5 dag fety • sól • pieprz • ziarna sezamu.

1. Ugotowane, utłuczone ziemniaki połącz z masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Reklama

2. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj szpinak i dopraw całość solą i pieprzem. Przestudzoną masę połącz z fetą.

3. Przygotowane ciasto rozwałkuj i wytnij z niego trójkąty. Na każdy nałóż po łyżce farszu, a brzegi posmaruj rozmąconym żółtkiem.

4. Zwinięte rogaliki posyp ziarnami sezamu i piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej