Pieczone udka w winnym sosie

Składniki: 4 udka kurczaka, olej, 2 ząbki czosnku, 4 gałązki bazylii, sól, 300 ml wytrawnego białego wina, 3 łyżki mąki, 4 dag masła, 100 ml kremówki, 2 dag parmezanu, 30 dag winogron, 50 ml porto (lub wiśniówki), sól.

4 porcje, czas ok. 100 min; porcja – 520 kcal, cena 4,90 zł

Reklama

1 Udka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso natrzyj olejem i oprósz solą. Obłóż obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Posyp oderwanymi z gałązek listkami bazylii.

2 Udka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Polej 100 ml białego wina. Piecz 60 min w 180 st. Mąkę wsyp do miseczki, dodaj miękkie masło. Utrzyj na gładką masę.

3 Pozostałe białe wino wlej do rondelka, podgrzej. Dodaj kremówkę i masło z mąką, doprowadź do wrzenia. Udka wyjmij z piekarnika. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondelka z winem. Wsyp starty parmezan. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu 20 minut.

4 Winogrona opłucz, przekrój na połówki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Obsmaż połówki winogron. Wlej porto. Podgrzewaj, aż alkohol odparuje. Upieczone udka polej sosem. Podawaj z winogronami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej