Pieczony boczek w swojskiej marynacie

Składniki: półtora kg boczku, marynowana papryka. Marynata: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 5 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowanej. Przyprawy: po łyżeczce majeranku, vegety i przyprawy do mięsa, po pół łyżeczki soli i pieprzu.

Reklama

1. Marynata: składniki zagotuj z dwoma litrami wody. Ostudź. Włóż boczek, odstaw w chłod ne miejsce na dwa dni.

2. Wszystkie przyprawy wymieszaj. Boczek lekko osącz z marynaty, obłóż przyprawową mieszanką. Odstaw w chłodne miejsce na pół godziny.

3. Na mięsie ułóż paprykę, zwiń. Włóż do rękawa do pieczenia, ułóż w napełnionej wodą formie. Piecz około pół godziny w temp. 180°C. Zmniejsz do 150°C, piecz jeszcze około półtorej godziny. Około 20 minut przed końcem pieczenia rękaw rozetnij, by rolada się zrumieniła.

Czas przygotowania 2 godz. ilość porcji 10, cena za porcję 2,30 zł.

Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej