Pieczony filet z łososia w sosie koperkowym

✓ przygotowanie: 30 minut • 4 porcje • 587 kcal/porcja • 6 zł/porcja Składniki: 4 filety z łososia (każdy ok. 200 g) • sok z cytryny • ogórek SOS: pęczek koperku • 200 g śmietany • 200 ml bulionu warzywnego • 30 g masła • 30 g mąki • łyżka soku z cytryny • sól, pieprz

1. Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Filety oczyść, dokładnie natrzyj sokiem z cytryny.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st., włóż przygotowanego łososia do naczynia żaroodpornego. Przykryj folią aluminiową i piecz około 20 minut.

Reklama

3. W garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Podsmażaj około minuty.

4. Dolej bulionu i dobrze rozprowadź, żeby nie powstały grudki. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.

5. Dodaj śmietanę, sok z cytryny i koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ponownie zagotuj.

6. Wyłóż upieczone filety na talerz, polej koperkowym sosem. Za pomocą obieraczki wytnij długie paski z ogórka i finezyjnie ułóż na talerzu. Nasza rada: Możesz podać rybę z zieloną fasolką szparagową. Świetnie się komponuje.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej