Pieczony schab

Składniki na 4 porcje: 80 dag schabu albo karkówki. Marynata do mięsa: 2–3 ząbki czosnku po kilka gałązek rozmarynu, oregano, tymianku 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka miodu oraz: 60 dag młodych ziemniaków, 1 spory pęczek młodej marchewki, 6 ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, suszony tymianek i rozmaryn

Przygotowanie: Schab opłucz, osusz, ew. obwiąż nitką, formując zgrabną pieczeń. Przygotuj marynatę: czosnek obierz, zioła opłucz i osusz. Przygotowane składniki posiekaj, wymieszaj z jogurtem i miodem. Schab natrzyj marynatą. Odstaw na 3 godziny. Zamarynowany schab posyp solą i pieprzem. Włóż do brytfanki. Piecz ok. 50 minut w temp. 190 stopni. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, potnij na cząstki. Marchewki obierz, pokrój w słupki.

Reklama

Obrane warzywa gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Osącz. Czosnek obierz, ząbki wymieszaj z przygotowanymi warzywami i oliwą. Posyp solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Dodaj do mięsa 30 minut przed końcem pieczenia.

Przygotowanie: 65 min •Porcja: 675 kcal •Cena porcji: 5,95 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej