Pieczony schab

Składniki na 4 porcje: 80 dag schabu albo karkówki. Marynata do mięsa: 2–3 ząbki czosnku po kilka gałązek rozmarynu, oregano, tymianku 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka miodu oraz: 60 dag młodych ziemniaków, 1 spory pęczek młodej marchewki, 6 ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, suszony tymianek i rozmaryn

Przygotowanie: Schab opłucz, osusz, ew. obwiąż nitką, formując zgrabną pieczeń. Przygotuj marynatę: czosnek obierz, zioła opłucz i osusz. Przygotowane składniki posiekaj, wymieszaj z jogurtem i miodem. Schab natrzyj marynatą. Odstaw na 3 godziny. Zamarynowany schab posyp solą i pieprzem. Włóż do brytfanki. Piecz ok. 50 minut w temp. 190 stopni. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, potnij na cząstki. Marchewki obierz, pokrój w słupki.

Reklama

Obrane warzywa gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Osącz. Czosnek obierz, ząbki wymieszaj z przygotowanymi warzywami i oliwą. Posyp solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Dodaj do mięsa 30 minut przed końcem pieczenia.

Przygotowanie: 65 min •Porcja: 675 kcal •Cena porcji: 5,95 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej