Piekielne grzybki w zalewie

Składniki: kg grzybów leśnych, cebula 5 szkl. wody, szkl. octu, łyżka soli, 2 łyżki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, suszone papryczki chili, gorczyca

1. Grzyby oczyszczam, obgotowuję w osolonym wrzątku z dodatkiem cebuli przez 10 min.

2. Robię zalewę: zagotowuję wodę z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Do wyparzonych słoików wrzucam po ok. 1/2 łyżeczki gorczycy oraz 1-3 papryczki (ilość zależy od upodobań).

Reklama

3. Następnie wkładam osączone grzyby – mniejsze całe, większe – pokrojone w kawałki. Zalewam je gorącą zalewą.

4. Słoiki zakręcam i ustawiam dnem do góry, do ostygnięcia.

Przygotowanie 40 min • Porcja 50 kcal • Koszt porcji ok. 40 gr • Przepis na 3-4 słoiki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej