Pierogi chińskie dim sum

Składniki na ciasto: 15 dag mąki pszennej, pół szklanki wody. Nadzienie: 25 dag krewetek (surowych, bez pancerzy i ogonków) , 20 dag mielonego mięsa, po 2 łyżki sosu sojowego, sezamowego i octu ryżowego, 1,5 łyżki drobno posiekanego pora, łyżka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki startego imbiru , białko, pieprz Sos: 1/3 szklanki sosu sojowego ,1,5 łyżki octu ryżowego, 3 łyżeczki oleju sezamowego, 1,5 łyżki posiekanego pora, łyżka startego imbiru

Przygotowanie: Składniki na sos wymieszaj i odstaw. Krewetki posiekaj. Następnie połącz z mięsem i resztą składników nadzienia. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą i zagnieć ciasto.

Reklama

Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Nożem wykrój kwadraty o boku 6 cm. Na wierzch wyłóż po łyżce nadzienia.

Boki ciasta zbierz do środka i delikatnie sklej. W garnku zagotuj wodę i włóż sitko.

Wyłóż je papierem do pieczenia, z wyciętymi kilkoma otworami. Papier posmaruj olejem i ułóż pierwszą partię pierożków. Przykryj garnek i gotuj na parze przez około 7 minut.

Posyp posiekanym porem i skrop odrobiną sosu. Pierożki jedz pałeczkami, maczając w sosie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej