Przyrządzanie:
1. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść i wystudź. Jajko i żółtko utrzyj z pozostałym cukrem. Mąkę przesiej do miski. Połącz z wyrośniętym zaczynem, masą jajeczną i masłem.
2. Wyrobione ciasto oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
3. Mak opłucz i zalej wrzątkiem, odstaw na 1 h i zmiel 3-krotnie. Usmaż na maśle z miodem i skórką pomarańczową. Żółtka utrzyj z cukrem i połącz z przestudzonym makiem.
4. Z ciasta wykrój duże koła, nałóż farsz i zlep.
5. Pierożki posmaruj żółtkiem wymieszanym z wodą. Piecz 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 200°C.