Pierogi pieczone

Składniki na 2 porcje: Ciasto: 0,25 mąki • 2 dag drożdży • pół szklanki mleka • 1 jajko • 1 żółtko • 5 dag masła • 5 łyżek cukru Farsz: 20 dag maku • pół szklanki cukru • 2 dag masła • 1 łyżka miodu • 2 łyżki skórki pomarańczowej • 3 żółtka.

Przyrządzanie:

Reklama

1. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść i wystudź. Jajko i żółtko utrzyj z pozostałym cukrem. Mąkę przesiej do miski. Połącz z wyrośniętym zaczynem, masą jajeczną i masłem.

2. Wyrobione ciasto oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.

3. Mak opłucz i zalej wrzątkiem, odstaw na 1 h i zmiel 3-krotnie. Usmaż na maśle z miodem i skórką pomarańczową. Żółtka utrzyj z cukrem i połącz z przestudzonym makiem.

4. Z ciasta wykrój duże koła, nałóż farsz i zlep.

5. Pierożki posmaruj żółtkiem wymieszanym z wodą. Piecz 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej