Pierogi z jagodami

Lekkie, z kwaskowatą jagodową nutą, w apetycznej oprawie – smakują dzieciom i dorosłym.

Składniki na 4 porcje: 35 dag mąki pszennej, jajko, szczypta soli. Farsz: ok. 25 dag czarnych jagód (mogą być mrożone), 2 łyżki cukru pudru. Wykończenie: 1/4 kostki masła do polania, 3 łyżki płatków migdałowych, opakowanie śmietany kremówki, torebka cukru waniliowego.

Reklama

Przygotowanie:

Jagody oczyść, opłucz i osusz. Następnie przełóż je do miseczki. Zasyp cukrem pudrem lub kryształem. Lekko przemieszaj. Jeśli robisz pierogi z jagodami z mrożonki, odpowiednio wcześniej wyjmij owoce z zamrażarki.

Po zlepieniu pierogów od razu je gotuj, aby ciasto nie wyschło. Wodę (najlepiej w dość dużym naczyniu) posól i ostrożnie włóż pierogi, gdy zacznie się gotować. Po kilku minutach, kiedy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty. Wyjmij na durszlak i poczekaj, aż ścieknie woda.

Masło roztop, migdały upraż na patelni bez tłuszczu. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem waniliowym.

Ugotowane, jeszcze gorące pierogi porozkładaj na talerze. Zalej je ciepłym, roztopionym masłem i posyp prażonymi migdałami. Na każdej porcji zrób kleksy z ubitej śmietany.

3 kroki do... ulepienia pierogów

Przesiej mąkę na stolnicę. Na środek wbij całe jajko, wlej ok. 125 ml letniej wody, dodaj szczyptę soli. Wszystkie składniki połącz i przez chwilę ugniataj dłońmi ciasto tak, aby wyszło dość twarde, ale elastyczne. Odłóż je na ok. 30 minut.

Uleżałe ciasto rozwałkuj, podsypując pod nie odrobinę mąki, aby nie przykleiło się do stolnicy. Wałkuj je do momentu, aż powstanie placek o grubości ok. 3 mm. Następnie ostrą okrągłą foremką lub szklanką powykrawaj z ciasta kółeczka o średnicy 7-8 cm.

Na środku każdego kółka z ciasta połóż troszkę przygotowanych jagód, dosłownie płaską łyżeczkę. Przełóż połowę ciasta przez farsz, zlep je i dokładnie dociśnij krawędzie. Dobrze zlepione pierogi nie popękają w trakcie gotowania.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej