Pierogi z jagodami

Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 60 dag mąki pszennej, np. na pierogi, 300 ml bardzo gorącej wody, 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła, szczypta soli. Nadzienie: 50-60 dag jagód, 10 dag serka waniliowego, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru do dekoracji: gęsta kwaśna śmietana i cukier.

1. Ciasto: mąkę z solą przesiej przez sitko. Dodaj olej lub masło, wymieszaj. Ciągle mieszając (możesz to robić mikserem), dolewaj powoli wrzącą wodę. Gdy temperatura ciasta zmniejszy się, wyrób je rękami. Powinno być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Odłóż pod przykryciem na 30 minut.

Reklama

2. Jagody przebierz. Opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Serek wymieszaj z żółtkiem i cukrem pudrem. Delikatnie połącz z jagodami.

3. Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 2-3 mm. Wykrój z niego kółka. Na środek każdego nałóż po łyżeczce nadzienia i sklej po bokach, tworząc ozdobną falbankę. Gotuj ok. 5 minut w dużej ilości osolonego wrzątku. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

Lepimy kształtne pierogi

Wymaga to trochę praktyki i wprawy. Ważne, by rozwałkować ciasto dość cienko, a potem wykroić niezbyt duże kółka. Szklanka jest dobrą miarą, ale możesz użyć nieco większej miseczki. A teraz lepienie!

•Wewnętrzne brzegi pierogów delikatnie zwilżamy zimną wodą albo smarujemy roztrzepanym białkiem – ułatwi to ich zlepianie.

•Najprościej i najszybciej wykończysz zlepione brzegi, dociskając do nich ząbki widelca.

•Łańcuszek – róg pieroga zawiń ku środkowi. Tuż obok zagnij kolejny wałeczek ciasta i tak dalej.

•Falbanka – zawiń róg pierożka. Łap brzeg dwoma palcami, zgniataj, znowu łap i zgniataj. I tak do końca krawędzi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej