Pierogi z kapustą, pieczarkami i kaszą

Ciasto: ●500 g mąki ●szklanka kwaśnej śmietany ●1/2 kostki masła ●2 jajka i 1 białko ●1/2 łyżeczki soli. Farsz: ●cebula ●250 g kiszonej kapusty ●200 g pieczarek ●torebka ugotowanej kaszy gryczanej ●2 jajka na twardo ●sól, pieprz ●ew. żółtko do smarowania ●olej

Reklama

1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj resztę składników i zagnieć, nakryj i odstaw.

2. Farsz: na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj przepłukaną, posiekaną kapustę i podsmaż razem. Na drugiej patelni na oleju podsmaż posiekane grzyby. Połącz z kapustą, dodaj posiekane jajka, kaszę, dopraw, wymieszaj.

3. Ciasto rozwałkuj na ok. 3-4 mm, pokrój na kwadraty o boku 8-10 cm. Nałóż na nie farsz, złóż i dociśnij brzegi widelcem. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ew. posmaruj je żółtkiem), piecz 30 min w 180ºC.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej