Pierś kurczaka w boczku i ziołach

Składniki na 6 porcji: 1 pęczek natki, 3 gałązki tymianku, czosnek, 2 łyżki musztardy, olej, 6 małych piersi kurczaka, 6 plastrów boczku, 25 dag pomidorków, oliwki, po 10 dag szpinaku i fety, ocet winny, sól, pieprz.

1 Natkę opłucz, oderwij listki, posiekaj i wymieszaj z otartymi listkami tymianku. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę oraz 2-3 łyżki oleju. Składniki marynaty wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

2 Piersi kurczaka opłucz starannie, oczyść z ewentualnych błonek, włóż do foliowego woreczka. Dodaj przygotowaną marynatę ziołową. Woreczek zawiąż, potrząsaj nim energicznie, aż marynata pokryje mięso. Odłóż na 2 godziny do lodówki.

Reklama

3 Po tym czasie wyjmij mięso. Każdy kawałek owiń plasterkiem boczku, zepnij wykałaczką. Smaż na 2 łyżkach oleju 20 minut. Odstaw pod przykryciem na 5 minut.

4 Pomidorki opłucz, osącz i posiekaj kilka czarnych oliwek. Szpinak umyj, osusz. Wymieszaj wszystkie warzywa z pokruszoną fetą, skrop olejem i octem winnym, dopraw solą oraz pieprzem. Sałatkę podawaj do piersi kurczaka w boczku.

czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 4,90 zł

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej