Pikantna zupa pomidorowa

Składniki: 4 udka z kurczaka, 6 dużych marchwi, 1 l soku pomidorowego, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pęczek włoszczyny (z natką selera i pietruszki), 2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 7 ziarenek pieprzu, 25 dag śmietany 18 proc., ok. 1/2-1 łyżka papryki ostrej, ok. 1 i 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, pieprz mielony, ok. łyżeczki cukru, pieprz, 3,5 l wody

Przygotowanie 70 min • Porcja 60 kcal • Przepis na 4-6 porcji

1. Udka gotuję w 3 i 1/2 l wody. Wyszumowuję ją i dodaję obraną i umytą włoszczynę z natką, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotuję na wolnym ogniu 45 min.

Reklama

2. Następnie wyławiam z zupy włoszczyznę i dodaję marchew pokrojoną w grube plastry.

3. Dodaję sok pomidorowy oraz koncentrat, przyprawę uniwersalną, paprykę, cukier, pieprz. Mieszam. Gotuję 15 min, aż marchew zmięknie. Śmietanę hartuję w łyżce wazowej zupy i, ciągle mieszając, wlewam ją do garnka. Zupę w razie potrzeby doprawiam.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej