Pikantne bitki wieprzowe

Składniki: 800 g polędwicy wieprzowej, cebula, papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki keczupu, łyżka sosu Worcester (lub octu balsamicznego), łyżeczka musztardy, sól, pół łyżeczki cukru, 100 ml piwa (dla dzieci bezalkoholowe), 2 łyżki oleju.

Reklama

Przygotowanie:

Oczyść polędwicę i pokrój na osiem grubych plastrów jednakowej wielkości. Lekko ubij je dłonią.

Cebulę obierz i pokrój drobno. Papryczkę chili pokrój w kawałeczki (żeby danie nie było za ostre, możesz usunąć wcześniej część pestek).

Czosnek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i razem z pozostałymi pokrojonymi warzywami włóż do misy. Dodaj keczup (lub przetarte pomidory), sos Worcester (możesz go ewentualnie zastąpić octem balsamicznym), musztardę, sól i cukier. Całość zalej piwem i wymieszaj.

Do przygotowanej w ten sposób marynaty włóż mięso i odstaw do marynowania do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podczas marynowania obróć mięso kilkakrotnie.

Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim przygotowane bitki po 4 minuty z każdej strony. Następnie dodaj do patelni resztę marynaty i podduś przez chwilę z mięsem.

Podawaj na przykład ze smażonymi ziemniakami.

Do duszenia nadają się najlepiej:

- z wołowiny: karkówka, udziec, łopatka, szponder,

- z wieprzowiny – żeberka, szynka, schab, boczek,

- z kurczaka – pierś i udka.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej