Pikantne żeberka

Składniki: 1,2 kg żeberek wieprzowych, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, pół łyżeczki chili w proszku, olej, keczup, 3-4 łyżki naturalnego płynnego miodu, cytryna, szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz

1. Żeberka umyj starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Podziel wzdłuż kostek na cztery porcje lub pozostaw w całości. Umieść w dużej misce.

Reklama

2. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Przełóż do miski z mięsem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Wsyp pół łyżeczki mielonego chili (lub posiekany strąk). Dodaj do żeberek.

3. Utrzyj po 2 łyżki oleju i keczupu z miodem. Dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny. Powstałą marynatę dopraw do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą oraz pieprzem. Polej żeberka, starannie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na godzinę.

4. Żeberka z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Wlej do środka kilka łyżek wody. Rękaw umieść w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie. Piecz 80 min w temp. 180 st. 10 min przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby żeberka się przypiekły.

4 porcje, czas ok. 110 min; porcja – 510 kcal, cena 4,30 zł.

Dobra rada. Żeberka krócej będą się piekły, gdy wcześniej je obgotujesz.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej