Pizza szpinakowa z jajkiem

Składniki: 25 dag mąki, 100 ml ciepłego mleka, 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 5 jajek, 5 dag stopionego masła (ew. 3 łyżki oliwy), 1 łyżka oleju, 30 dag sera mozzarella, 10 dag gęstej kwaśnej śmietany, 20 dag młodego szpinaku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Zdjęcie

Pizza szpinakowa z jajkiem /123/RF PICSEL
Pizza szpinakowa z jajkiem
/123/RF PICSEL

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem, wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, wsyp 1/4 łyżeczki soli i 2-3 spore szczypty gałki muszkatołowej.

Zrób w mące wgłębienie. Wlej do niego zaczyn, wbij 1 jajko. Zagnieć dosyć elastyczne, miękkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj masło. Jeśli ciasto będzie za twarde, wlej jeszcze trochę ciepłej wody.

Reklama

2. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie szpinak przebierz, opłucz, dobrze osącz. Czosnek obierz, lekko podsmaż go na rozgrzanym oleju. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Odłóż trochę szpinaku do dekoracji, resztę wrzuć na patelnię i smaż 1-2 minut. Zdejmij z ognia.

3. Mozzarellę grubo zetrzyj, wymieszaj ze śmietaną. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego duży owalny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Rozłóż szpinak i mozzarellę ze śmietaną.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 25 minut. Około 10 minut przed końcem piczenia na pizzę wbij 4 jajka. Przed podaniem posyp ją odłożonymi listkami szpinaku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag cebuli, 2 łyżki oleju, 10 gałązek tymianku, 1,25 kg filetu z piersi indyka, sól, pieprz, 15 dag boczku w plasterkach, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka sosu cumberland (ze... więcej