Pizza ze szpinakiem i kiełbasą

Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 500, 30 dag mąki pszennej chlebowej typ 750, 1 i 1/2 szkl. letniej wody, 4 łyżki oleju słonecznikowego, łyżeczka soli, łyżka cukru, 2 dag świeżych drożdży. Dodatki: 2 solidne garście świeżego szpinaku, 2 pomi dory, 10 dag kiełbasy cienkiej, 20 dag żółtego sera, 1/4 dużej czerwonej papryki, keczup pikantny. Pprzyprawa: pomidory z bazylią i czosnkiem.

Przygotowanie 65 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji 1,60 zł • Przepis na 8 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Drożdże mieszam z cukrem, wlewam wodę, olej, wsypuję sól, mieszam. Dodaję obie mąki mieszam. Wyrabiam ciasto, oprószam je mąką i odstawiam do podrośnięcia.

Reklama

2. Pomidory i kiełbasę kroję w plastry, paprykę w kostkę, ser ścieram na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, znów je wyrabiam i dzielę na porcje lub blaszki (u mnie 2) i rozciągam na placki.

3. Ciasto smaruję keczupem, posypuję przyprawą i rozkładam na nim liście szpinaku, potem pomidory, kiełbasę i paprykę. Wierzch posypuję startym serem i znów przyprawą. Odstawiam na 10 min. Piekę pizzę w temp. 200°C ok. 15 min.

Wyśmienita na zimno i na ciepło. Ewa Zychewicz z Biesiekierza

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej