Pizzerinki z salami

Składniki na 8 porcji: • 2 szklanki mąki • 1,2 dag świeżych drożdży • po łyżeczce soli i cukru • łyżka oliwy • 3/4 szklanki ciepłej wody; wierzch: • sos pomidorowy • sól • cukier • zioła prowansalskie • 15 dag mozzarelli • salami.

Zdjęcie

Pizzerinki z salami /123/RF PICSEL
Pizzerinki z salami
/123/RF PICSEL

1. Pokruszone drożdże zasyp cukrem i wymieszaj z kilkoma łyżkami wody. Odstaw na kwadrans, po czym wymieszaj z mąką pszenną, solą, oliwą i resztą wody. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na godzinę.

2. Przecier pomidorowy dopraw szczyptą soli, cukrem i ziołami.

Reklama

3. Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek, szklanką wytnij kółka i posyp je delikatnie mąką. Rozsmaruj na nich sos, rozsyp równomiernie startą mozzarellę i rozłóż po kilka plasterków salami.

4. Tak przygotowane pizzerinki włóż do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 15 minut. Podawaj z zimnym piwem.

Czas: 60 min. 1 porcja = 320 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej