Placki ziemniaczane jak pizza

Składniki na 2-3 porcje: 50 dag ziemniaków , 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki mąki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 10 dag twardego sera żółtego, 1/2 czerwonej papryki, 5 pieczarek,1 pomidor, kilka plasterków wędzonego boczku, szczypta soli, pieprz, papryka, tłuszcz do smażenia

Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, odsączyć, wymieszać z jajkiem, przyprawami, mąką i skrobią. Z ciasta smażyć placuszki.

Reklama

Placki, po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu np. na ręczniku papierowym, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozłożyć na placuszkach, posypać pokrojonymi w kosteczkę papryką, pieczarkami, utartym serem i paseczkami boczku. Zapiekać 5-10 minut w 180°C.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: ok. 50 minut

By placki były chrupiące, muszą być smażone na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej na patelni teflonowej albo ceramicznej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej