Placuszki razowe z pastą jajeczną i z pastą z awokado

Składniki na 4 porcje: Na placuszki: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 1 i ½  szklanki mąki razowej, ¾ szklanki oleju, ¾ szklanki przegotowanej wody, ¾ łyżeczki soli. Na pastę z awokado: 1 dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, 1 pomidor. Na pastę jajeczną: 3 jajka ugotowane na twardo, 1-2 łyżki majonezu, 1 mała cebula, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz.

Zdjęcie

Placuszki z pastą jajeczną i pastą z awokado /123/RF PICSEL
Placuszki z pastą jajeczną i pastą z awokado
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Na stolnicę lub blat wsyp obie mąki, dodaj olej, wodę oraz sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm, szklanką wytnij krążki. Ułóż je na rozgrzanej, suchej teflonowej patelni (bez tłuszczu), opiekaj po 3-4 min z każdej strony. Wystudź.

2. Awokado przekrój wzdłuż, nacinając do pestki. Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach. Pestkę usuń a awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz sól. Rozdrobnij blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama

3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Jajka pokrój. Przełóż je do miski, dodaj posiekaną cebulę, curry oraz majonez, rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 4. Placuszki posmaruj przygotowanymi pastami. Na te, które są z pastą z awokado połóż plastry pomidorów.

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 490 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej