Placuszki serowo- ziemniaczane

Składniki: 40 dag ugotowanych ziemniaków w łupinach, 5 dag rodzynek, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 40 dag chudego twarogu, 5 łyżek cukru, szczypta soli, skórka z 1/2 cytryny. Dodatkowo: cukier cynamonowy do posypania placuszków, olej do smażenia.

1. Ziemniaki obieram, przepuszczam przez praskę (można też przez maszynkę). Rodzynki parzę, pozostawiam, by napęczniały, odcedzam i mieszam z masą ziemniaczaną.

2. Następnie dodaję do masy jajka, mąkę, cukier, skórkę cytrynową i wyrabiam ciasto. Oprószam dłonie mąką i formuję okrągłe, niezbyt duże placuszki. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę placuszki na złotobrązowy kolor.

Reklama

3. Wystudzone posypuję cukrem cynamonowym, ale można też wanilinowym lub zwykłym cukrem pudrem.

Przygotowanie 40 min • Porcja 190 kcal • Przepis na ok. 20 szt.

Tylko ok. 1 zł za porcję.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej