Placuszki z indyka pachnące świeżym koperkiem

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg piersi z indyka (czasami zastępuję ją filetem z kurczaka), 2 średnie marchewki, 15 dag żółtego sera (najlepiej o wyrazistym pikantnym smaku, np. morski, edamski), średni pęczek kopru, 2 jajka, 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, olej przyprawy: sól, mielony pieprz, łyżeczka papryki słodkiej.

1. Mięso płuczę, osuszam na papierowym ręczniku, a następnie bardzo drobno siekam. Dodaję do niego mieloną słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Naczynie z mięsem zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 20 min.

Reklama

Marchewki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Opłukany koper siekam. Oba składniki dodaję do mięsa. Do masy wbijam jajka, dodaję mąkę.

2. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach i wsypuję do masy. Całość przyprawiam solą i pieprzem, mieszam. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju. Łyżką nakładam przygotowa ną masę, formując placuszki. Smażę na złoto z obu stron.

3. Odsączam je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podaję z ziemniakami i gotowanymi warzywami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej