Plastry szynki z kalafiorem

Składniki na 4 porcje: 60 dag szynki bez kości, sól, 60 dag ziemniaków, pieprz, 1 duży kalafior, 5 łyżek mleka skondensow., 1 cebula, po łyżce masła i mąki, olej, natka, 15 dag śmietany, 5 dag żółtego sera, gałka musz.

1 Mięso opłucz, zalej wodą, posól, gotuj 40 min. Osobno ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odlej, obierz z łupin.

2 Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć do garnka z litrem wody. Dodaj mleko skondensowane i łyżeczkę soli. Gotuj 8-10 minut. Odlej na sicie.

Reklama

Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Zeszklij na maśle, oprósz mąką. Zasmaż na złoto.

350 ml wywaru z kalafiora zmiksuj ze śmietaną. Mieszając, wlej do zasmażki. Wsyp starty na tarce żółty ser. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ugotowaną szynkę pokrój w plastry, ułóż w naczyniu z ziemniakami i kalafiorem, polej sosem. Piecz 20 min w 180 st. Posyp natką.

czas ok. 75 min; porcja – 610 kcal, cena 3,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej