Polędwica w cieście francuskim

Składniki: na 4 porcje 40 dag polędwicy wołowej (o podobnej grubości, inaczej nie upiecze się równomiernie), 40 dag ciasta francuskiego, 30 dag pieczarek, 15 dag boczku w plastrach, 4 cebule, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka musztardy, oliwa do smażenia, sól, pieprz, 2 żółtka

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Mięso opłucz, osusz i oczyść z błon. Następnie obsmaż na patelni z każdej strony, aby się zrumieniło. Posmaruj musztardą, oprósz pieprzem, solą i odstaw do ostudzenia.

Pieczarki obierz i posiekaj. Wrzuć na suchą patelnię i odparuj z nich wodę. Przygotuj farsz (patrz poniżej).

Reklama

Na boczku wysmarowanym pastą (patrz poniżej) połóż usmażoną polędwicę. Całość owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Po 20 minutach mięso wyjmij z lodówki. Odwiń z folii i ułóż na rozmrożonym cieście. Zawiń ponownie w folię i wstaw na 5 minut do lodówki.

Na blaszce wyłożonej papierem ułóż ciasto. Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220° C i piecz przez 10 minut.

Następnie zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz jeszcze przez 35 minut. Po upieczeniu wyjmij polędwicę z piekarnika i odłóż na 10 minut, aby odpoczęła. Po tym czasie wołowinę pokrój w grube plastry i podawaj.

Jak przygotować farsz

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Na patelnię wlej olej. Gdy się rozgrzeje, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pieczarki.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Natkę pietruszki umyj i drobno pokrój. Wrzuć do pieczarek i cebuli. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze przez chwilę.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Na blacie rozwiń folię spożywczą i ułóż plastry boczku, tak aby na siebie zachodziły. Wyłóż wystudzony farsz i rozsmaruj na boczku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej