Polędwiczki otulone boczkiem

Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 30 dag) ●ok. 20 plasterków boczku ●łyżka posiekanego rozmarynu i łyżeczka tymianku ●olej ●sól, pieprz; sznurek.

Dobre z każdym chlebem i sałatką

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Mięso umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odstaw, by wystygło.

Reklama

2. Przygotuj kilka kawałków sznurka do obwiązania mięsa dookoła (po 4-5 sznurki na polędwiczkę) i 2 dłuższe do przewiązania wzdłuż. Sznurki rozłóż osobno na desce w kolejności: najpierw najdłuższe, a na nich krótsze w odstępach 2-3 cm.

Na nich połóż plastry boczku tak, by na siebie zachodziły, posyp ziołami. Połóż na tym mięso, owiń boczkiem, zwiąż sznurkami, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz 25-35 min. Z gotowego mięsa zdejmij sznurki.

Z Bydgoszczy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej