Polędwiczki wieprzowe z porami i boczkiem

Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe, 2 średnie pory, 4 plasterki wędzonego boczku, 4 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki ziarenek sezamu, 2 łyżki oleju, jasny sos sojowy, sól, mielony czarny pieprz, 1 jajko do smarowania ciasta, 1 op. ciasta francuskiego, grubo mielony czarny pieprz do dekoracji

Reklama

Przygotowanie: Polędwiczki umyj, osusz na papierowym ręczniku. Pory dokładnie oczyść, opłucz, podziel na pojedyncze liście. Włóż je na 1–2 minuty do gotującej się wody. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, dobrze osusz. Odłóż na bok.

Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz włóż polędwiczki. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia oprósz je solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Zdejmij z patelni. Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na stolnicy. Podziel na pół i rozwałkuj na prostokąty o wymiarach 25x35 cm.

Musztardę wymieszaj z miodem i odrobiną sosu sojowego do smaku. Posmaruj polędwiczki. Następnie owiń je plasterkami boczku, liśćmi pora, a na koniec płatami ciasta. Zlep brzegi.

Przygotowane mięso ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wierzchy posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz ok. 20 minut.

Gotowe polędwiczki pokrój w plastry, oprósz czerwonym pieprzem. Podawaj np. z duszoną kapustą i zapieczonymi rozetkami piure ziemniaczanego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej