Polędwiczki z jarzynami

Składniki: 40 dag polędwiczek z piersi kurczaka 2 marchewki mały seler korzeniowy duża cebula por, mały brokuł pół szklanki posiekanych listków bazylii, natki i melisy 2 łyżeczki cukru sól, pieprz, sok z cytryny Marynata do mięsa: 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oleju po 4 gałązki rozmarynu, tymianku i natki Marynata do warzyw: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju

Marynata do mięsa: czosnek posiekaj, wymieszaj z sosem sojowym, octem balsamicznym i olejem. Polędwiczki kurczaka umyj, osusz. Polej marynatą, obłóż gałązkami rozmarynu, tymianku i natki. Włóż do lodówki na 12 godzin.

Reklama

Składniki marynaty do warzyw dokładnie wymieszaj. Marchewki oczyść, pokrój w słupki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Por oczyść, pokrój na plasterki. Seler oczyść, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Brokuł podziel na różyczki.

Warzywa włóż warstwami w pojemniku, posypując ziołami, cuk rem, solą i pieprzem. Włóż do lodówki na 12 godzin. Polędwiczki obsmaż na patelni. Z foli aluminiowe wytnij 5 kwadratów. Na każdym ułóż warzywa i polędwiczki, polej sosem z marynowania i ułóż zioła.

Szczelnie owiń folią, formując pakieciki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej szklankę wody, ułóż pakieciki. Piecz 45 minut w temp. 180°C.

Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej