Polędwiczki ze śliwką

Z grilla.

Zdjęcie

Polędwiczki ze śliwką /Smacznego
Polędwiczki ze śliwką
/Smacznego
Składniki na 4 porcje::

- 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 40 dag każda,
- 20 śliwek,
- sól czosnkowa,
- pieprz,
- papryka,
- rozmaryn,
- cynamon,
- cukier,
- olej

Reklama

Przygotowanie:

Polędwiczki opłucz natrzyj solą czosnkową, pieprzem, cukrem, rozmarynem, papryką i cynamonem. Skrop oliwą i odstaw na około 30-40 minut (sól i cukier powinny się w tym czasie rozpuścić). Zamarynowane polędwiczki ułóż na grillu, piecz obracając około 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem opiekania na ruszcie ułóż śliwki. Polędwiczki, pokrój w grube plastry, podaj ze śliwkami i pieczywem. Tak samo można przygotować je na patelni - szybko obsmażone, przykryj i duś na wolniejszym ogniu 20 min. Na 5 min przed końcem dodaj śliwki.

Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej