Pomidorki w paście z rukoli

Składniki: 10 dag rukoli, 70-80 ml oliwy, pełna łyżka aromatycznego, startego żółtego sera, sól, pieprz kolorowy, 2 ząbki czosnku, ok. 25 dag pomidorków koktajlowych, ziarna słonecznika do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Do posypania: posiekane: orzechy nerkowce, pistacje, migdały, orzechy laskowe i włoskie, słonecznik oraz starty żółty ser

1. Czosnek obierz, pokrój. Rukolę oczyść. Miksuj, dodając oliwę, żółty ser, czosnek, przypraw do smaku solą i kolorowym pieprzem. Dodawaj ziarna słonecznika, miksując – masa powinna mieć gęstą konsystencję. Wstaw na pół godziny do lodówki.

Reklama

2. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz. Dobrze oblep masą rukolową. Obtocz w posypkach: nerkowcach, pistacjach, migdałach, orzechach laskowych i włoskich, słoneczniku lub startym serze.

Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,70 zł.

Odkryjmy szparagi – zielone wystarczy tylko ugotować. Potem można je pysznie zapiec z kotletami drobiowymi

Połową pasty oblep pomidorki, a resztą kuleczki mozzarelli. Trzymaj je w lodówce, bo masa może się rozwarstwiać.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej