Pomidorowa z fasolą

Składniki: 30 dag piersi kurczaka, 3 łyżki oleju, 10 dag makaronu uszka, 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 5 dag koncentratu pomidorowego, pieprz, 1/2 kg pomidorów, sól, 800 ml bulionu warzywnego, 1 puszka fasolki w ostrym sosie, 2 gałązki natki

1. Mięso umyj, osusz, pokrój na małe kawałki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso. Smaż, mieszając, na złoty kolor. Oprósz mięso solą i pieprzem, odłóż.

2. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do osączenia.

Reklama

3. Szalotkę obierz, dro bno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Razem z szalotką wrzuć do garnka, w którym smażyło się mięso. Zrumień. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz umyte i pokrojone na kawałki pomidory (jeśli chcesz, możesz je sparzyć i obrać).

4. Duś całość, mieszając, około 10 minut. Po tym czasie wlej bulion (może być z kostki). Duś jeszcze 15 minut. Dodaj osączoną fasolkę z puszki i mięso kurczaka. 5Zupę dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem i natką.

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 3,30 zł.

Dobra rada. Jeśli użyjesz zwykłej fasolki z puszki, zaostrz smak zupy papryczką chili.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej