Pomidorowe koreczki z sosem pesto

Składniki: 2 pęczki bazylii, 1/3 szklanki orzeszków ziemnych, oliwa, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, 1 opakowanie jasnego pieczywa tostowego, po 2-3 duże czerwone i żółte pomidory, sól, kilka łyżek majonezu

8 porcji, czas ok. 20 min; porcja – 150 kcal, cena 2,50 zł.

Reklama

1. Bazylię opłucz starannie, osusz. Oderwij listki z połowy jednego pęczka. Resztę posiekaj grubo wraz z łodyżkami, wrzuć do wysokiego naczynia. Wsyp orzeszki ziemne (lub piniowe).

2. Czosnek obierz z os łonek, dodaj do bazylii z orzechami. Wlej ok. 1/3 szklanki oliwy. Zmiksuj całość na gładkie pesto. Dopraw je do smaku sporą szczyptą soli. Jeśli pesto jest zbyt gęste, wlej nieco więcej oliwy.

3. Pieczywo tostowe rozłóż na blacie lub desce do krojenia. Foremką do ciastek lub ostrym nożem powycinaj z pieczywa parzystą liczbę takich samych krążków.

4. Pomidory ponacinaj na krzyż, ułóż na sicie i sparz wrzątkiem. Przelej zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Odetnij wierzchy i spody. Środkowe części pomidorów pokrój w plastry, wycinając przy tym gniazda nasienne.

5. Połowę krążków tostowych posmaruj cienką warstwą majonezu. Rozłóż plasterki pomidorów. Oprósz je solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na pomidorach ułóż pozostawione w całości listki bazylii (ewentualnie także innych świeżych ziół).

6. Pozostałe krążki również posmaruj majonezem. Przykryj wieżyczki (majonezem do spodu). Zepnij wykałaczkami. Podawaj z pesto.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej