Pomidory w ostrej zalewie - w 50 minut

Z małych pomidorków.

Zdjęcie

Pomidory w ostrej zalewie /Smacznego
Pomidory w ostrej zalewie
/Smacznego
Składniki na 6-8 słoiczków:

-1 kg niewielkich czerwonych pomidorów,
- 1 kg niewielkich żółtych pomidorów,
- 2 główki czosnku,
- 4 papryczki chili,
- roztwór octu spirytusowego 3 lub 5 proc. ( 1 część octu na 2 lub 3 części wody),
- olej roślinny,
- cukier, sól

Reklama

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki. Czosnek obierz, posiekaj. Papryczki chili rozetnij wzdłuż, usuń nasionka, a strączek drobno pokrój. Czerwone pomidory wymieszaj z czosnkiem, żółte z papryczką chili (ilość papryczki możesz zmieniać wg własnych upodobań smakowych).
2. Na dno słoja wlej dwie łyżki oleju, układaj warstwami pomidory "czosnkowe" i "ostre". Zalej 3-5 proc. roztworem octu przyprawionym do smaku solą i cukrem, szczelnie zamknij. Słoiki ustaw w garnku z wodą. Pasteryzuj około 15 minut.czas przygotowania 50 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej