Porowa z kluseczkami

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg porów, 1 cebula, 1 l wywaru mięsnego (może być z kostki), 2 łyżki masła, 150 ml kwaśnej śmietany 22 proc., 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, 4 łyżki startego żółtego sera typu gouda, sól, pieprz, rozmaryn, olej do smażenia.

1 Pory oczyść, usuń grube i uszkodzone liście. Opłucz warzywo dokładnie pod bieżącą wodą, osusz i drobno poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.

2 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone pory oraz cebulę, oprósz solą i smaż, często mieszając 2-3 minuty. Następnie przełóż do garnka, zalej wywarem mięsnym. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem 40 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj masło. 1-2 chochelki gorącej zupy rozmieszaj ze śmietaną. Wlej do garnka, wymieszaj, doprowadź do wrzenia.

Reklama

3 W osobnym naczyniu wymieszaj rozkłócone jajko z mąką oraz szczyptą soli. Powstałe ciasto wlewaj cienkim strumykiem do wrzącej zupy, cały czas mieszając. Gdy lane kluski stwardnieją (po 2-3 minutach), zdejmij zupę z ognia. Przed podaniem posyp startym żółtym serem oraz igiełkami rozmarynu.

czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 1,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej