Pory zapiekane pod ciastem z wieprzowiną

Składniki: 50 dag miel. wieprzowiny, 2 pory, marchewka, 12 dag boczku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, chili, kolendra, 80 ml białego wina, 120 ml mięsnego bulionu, 10 dag masła , 125 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 20 dag ciasta francuskiego, jajko

Przygotowanie: Pory umyj, posiekaj. Obierz marchewkę, pokrój w kostkę. Tak samo pokrój boczek i usmaż na łyżeczce oleju. Dodaj warzywa. Podsmaż. Dodaj mięso. Smaż 6 min.

Reklama

Dopraw. Dodaj białe wino i duś chwilę na małym ogniu, wlej bulion. Zwiększ ogień i zredukuj płyn. Dodaj masło i śmietanę. Masę nałóż do żaroodpornych kokilek. Rozwałkuj ciasto i wykrój kwadraty trochę większe niż otwory kokilek.

Krawędzie naczyń posmaruj rozkłóconym jajkiem i przyklej kwadraty z ciasta. Od góry nakłuj widelcem i posmaruj resztą jajka.

Piecz w 220°C 5 min. Zmniejsz do 180°C, piecz jeszcze 15 min. Podaj np. z fasolką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej