Potrawka drobiowa z bobem

Składniki na 4 porcje : • pierś kurczaka • szklanka ugotowanego obranego bobu • 20 dag pomidorków cherry • cebula • szklanka śmietanki 30% • pół kieliszka białego wytrawnego wina • kilka gałązek natki pietruszki • sól • pieprz • 3 łyżki masła.

PRZY­GO­TO­WA­NIE:

Reklama

1. Piersi drobiowe umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, pomidorki przetnij na pół.

2. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulkę, dodaj mięso, przesmaż i zalej białym winem. Po chwili dodaj śmietankę, dosyp sól i pieprz. Duś do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

3. Na drugiej patelni przygotuj bób, a następnie dołóż pomidorki. Gdy zrobią się miękkie, dodaj do mięsa. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z kuchenki. Gotową potrawkę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z delikatnym ryżem jaśminowym.

Czas: 60 min, 1 porcja = 270 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej