Potrawka meksykańska

Składniki na 4 porcje: ząbek czosnku, cebula, papryczka chili, 600 g piersi kurczaka 2 czerwone papryki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, łyżeczka suszonego oregano, 250 ml bulionu drobiowego (z kostki), puszka pomidorów bez skórki, puszka kukurydzy ,100 g pomidorków koktajlowych, pół pęczka tymianku

Reklama

Przygotowanie: Cebulę, czosnek i chili posiekaj. Filety z kurczaka pokrój w paseczki. Z papryk usuń środek i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, chili i czosnek.

Dodaj mięso i smaż do zrumienienia mięsa. Dodaj paprykę, dopraw solą, pieprzem, oregano i zalej bulionem. Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory z puszki rozgnieć i razem z kukurydzą dodaj do garnka i gotuj 10 minut.

Pomidorki koktajlowe potnij na połówki. Razem z posiekanym tymiankiem dodaj do potrawki około 5 minut przed końcem gotowania. Przed podaniem potrawkę ponownie dopraw solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 45 minut 430 kcal/1 porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej