Potrawka z dynią i krewetkami

Składniki dla 4 osób: 30 dag dyni bez skórki • cebula • kawałek świeżego imbiru • 3 ząbki czosnku • 300 ml bulionu warzywnego • 1/2 pora • 12 krewetek typu Black Tiger • 1/2 ostrej papryczki chilli • 250 ml mleka kokosowego • 2 łyżki oleju • pęczek świeżej kolendry • łyżka soku z cytryny • skórka z 1/2 cytryny • 2 łyżki oliwy • 5 dag żurawiny • sól • pieprz

Reklama

1. Rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę, papryczkę chilli, czosnek i imbir. Dodaj dynię pokrojoną w kostkę i posiekanego pora. Gdy się zarumienią, wlej bulion. Duś pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Dodaj mleko kokosowe i dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny oraz posiekanymi listkami świeżej kolendry.

2. Krewetki rozmroź, osusz. Rozgrzej oliwę i smaż krewetki przez minutę. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do potrawki. Dodaj umyte żurawiny, lekko posłodź, bo są bardzo kwaśne. Duś chwilę. Możesz dodać też suszoną żurawinę.

Czas: około godziny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej