Potrawka z klopsikami

Składniki na 4 porcje: 1 główka młodej kapusty, 40 dag metki wieprzowej, 2 dymki, 1/3 szkl. bulionu warzywnego, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, suszone płatki chili

Przygotowanie: Z metki wieprzowej uformuj 20 kuleczek wielkości włoskiego orzecha. Dymki oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Na patelni mocno rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz włóż mięsne kulki. Smaż je, mieszając, aż ładnie się zrumienią. Zdejmij z patelni.

Reklama

Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Podsmaż je na tłuszczu ze smażenia klopsików. Podlej bulionem i duś około 5 minut bez przykrycia. Następnie kapustę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Gotuj kolejne 5 minut. Dołóż usmażone klopsiki oraz dymki. Mocno razem podgrzej. Ewentualnie ponownie przypraw do smaku solą i pieprzem.

Gotową potrawkę wyłóż na talerze. Każdą porcję polej łyżką śmietany. Podawaj z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Przygotowanie: 35 min; Porcja: 450 kcal; Cena porcji: 2,25 zł;

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej