Potrawka z szynką

Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu na risotto, 10 dag chudej wędzonej szynki, 20 dag selera, 20 dag mrożonego zielonego groszku, 1 marchewka, 1 cebula, 1 litr bulionu warzywnego, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczna natki pietruszki, 2 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki świeżo startego sera typu parmezan, 2 łyżki oleju, sól, pieprz

Reklama

1. Obierz i opłucz seler, marchew, cebulę oraz czosnek. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pozostałe warzywa pokrój w małą kosteczkę. Podobnie potnij także szynkę.

2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć szynkę, smaż 2–3 min. Dołóż wszystkie pokrojone warzywa, wsyp także groszek mrożony. Mieszając od czasu do czasu, smaż ok. 5 min. Po tym czasie wsyp ryż i mieszajac, smaż ok. 2 min, aż ziarenka staną się szkliste. Wszystko oprósz solą i pieprzem (ew. także szczyptą chili), dokładnie wymieszaj.

3. Zagotuj bulion warzywny. Składniki z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej je bulionem. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 35 minut (w tym czasie ryż powinien wchłonąć cały bulion i zrobić się miękki.

4. Zdejmij pokrywkę z naczynia. Wierzch zapiekanki posmaruj serkiem mascarpone i posyp startym serem typu parmezan. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 5 min. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki. Posyp nią gotową zapiekankę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej