Prawdziwy gulasz węgierski. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Składniki: 1,5 kg mięsa wołowego i wieprzowego, 25 dag słoniny, 6 cebul, 1 opakowanie słodkiej papryki w proszku, 1-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 2 szklanki rosołu, smaku z kości lub bulionu z kostki, 6 ziemniaków, sól.

1. Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić w niewielką kostkę.

2. Słoninę pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i podsmażyć pod przykryciem.

Reklama

3. Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i dodać do słoniny, dusić 5 min.

4. Cebulę ze słoniną skropić łyżką zimnej wody, dodać słodką paprykę i chwilę mieszać. Dodać mięso, wlać trochę bulionu, tak by je niemal przykrył, i dusić pod przykryciem przez godzinę, dolewając w miarę potrzeby bulionu.

5. Obrać 6 kartofli, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu.

6. Gotować ok. 15 min, aż ziemniaki staną się miękkie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Życie na Gorąco Retro

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej