Prosta tarta z rabarbarem

Ciasto: ●150 g mąki pszennej ●80 g mąki kukurydzianej ●100 g zimnego masła, pokrojonego ●żółtko ●2 łyżki kwaśnej śmietany ●szczypta soli ●łyżka cukru. Farsz: ●400 g rabarbaru ●2 łyżki mąki kukurydzianej ●2 łyżki cukru waniliowego ●3 łyżki cukru trzcinowego ●łyżka soku z cytryny ●2 łyżki dżemu z rabarbaru (ew. z truskawek) ●białko do posmarowania

Reklama

1. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki (2 cm). Dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, sok z cytryny, oba cukry i wymieszaj. Składniki na ciasto szybko zagnieć i rozwałkuj na koło o śr. ok. 35 cm. Na środku posmaruj je dżemem, zostawiając 2-3 cm wolnych brzegów. Nałóż rabarbar. Zawiń brzegi ciasta, posmaruj białkiem. Piecz w 185°C ok. 35 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej