Prosta zapiekanka z grochem

Składniki na 6 porcji: 400 g grochu ● spora cebula ● 300 g ziemniaków ● 200 g pieczarek ● 3 jaja ● 2 łyżki śmietany ● bułka tarta ● olej ● pieprz ● sól.

1. Groch umyj i namocz na noc. Następnie ugotuj do miękkości i ostudź.

Reklama

2. Pieczarki umyj, pokrój na półplasterki i przesmaż na patelni, aż odparuje z nich cała woda. Na drugiej patelni podsmaż posiekaną cebulę.

3. Groch odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce. Dodaj cebulę, przyprawy, śmietanę, pieczarki, jaja i tartą bułkę.

4. Naczynie wysmaruj olejem, wysyp bułką i obłóż plastrami obranych ziemniaków. Wyłóż masę i piecz w 180°C 30 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej