Przepis na kurczaka pieczonego w papilotach

Składniki na 4 porcje. Zakupy podstawowe: 40 dag polędwiczek z piersi kurczaka, 2 marchwie, 1 cebula, 1 mały seler, biała część z pora, 1 mały brokuł, 7 łyżek oleju, cytryna. Przyprawy: 3 ząbki czosnku, 1/2 szkl. posiekanych ziół: bazylii natki i melisy, po 4 gałązki rozmarynu, natki i tymianku, 7 łyżek ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz.

Reklama

1. Mięso myję, osuszam, układam w naczyniu, przekładając gałązkami ziół. Czosnek obieram, siekam. mieszam z 1/2 oleju i sosu sojowego. Dodaję ocet i pieprz do smaku. Marynatą zalewam mięso. Chłodzę 12 godz.

2. Warzywa obieram, oczyszczam. Marchew tnę w słupki, cebulę w kostkę, por w talarki. Seler grubo ścieram, skrapiam sokiem z cytryny. Brokuł dzielę na różyczki.

Resztę oleju mieszam z pozostałym sosem sojowym. Jarzyny przekładam do naczynia, posypuję ziołami, oprószam solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zalewam marynatą. Chłodzę 12 godz.

3. Mięso smażę na patelni grillowej. Na czterech kawałkach folii aluminiowej rozkładam połowę warzyw, na tym kładę mięso i pozostałe warzywa.

Zawijam pakieciki. Piekę je ok. 45 min w 180 st.

Przygotowanie: 60 min + marynowanie

Porcja zawiera ok. 270 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej