Przepis na roladę szpinakową

Składniki na 12 porcji: 45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego), 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 4 jajka, 20 dag serka kremowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2-3 łyżeczki chrzanu, 15-20 dag wędzonego łososia, sól, pieprz biały.

Zdjęcie

Rolada szpinakowa /123/RF PICSEL
Rolada szpinakowa
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Szpinak podsmaż na maśle, aby odparował cały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą oraz pieprzem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek.

Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z  wystudzonym szpinakiem. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.

Reklama

2. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej masę szpinakową. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C.

Gorące ciasto połóż na ściereczce i zdejmij papier. Ciasto zawiń (zroluj) wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką, wystudź.

3. Do miseczki włóż serek, jogurt oraz chrzan. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.

Ciasto rozwiń, posmaruj masą serową i rozłóż plastry łososia. Zwiń formując roladę, zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 160 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki ● 2 szklanki kaszy gryczanej ● jajko ● 2 cebule ● 20 dag wędzonego boczku ● 50 dag pieczarek ● masło ● ząbek czosnku ● sól i pieprz. Przygotowanie 40 min ✔ Porcja 360 kcal ✔ Przepis... więcej