Przepis na roladę z jajkiem i groszkiem

Składniki na 8 porcji: 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 kg filetu z piersi indyka, 8 dużych plasterków szynki, 5 jajek, 10 dag mrożonego groszku, 1 marchewka, 1 cebula, 15 dag selera naciowego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200 ml czerwonego wina, 200 ml bulionu warzywnego, 2 puszki pomidorów w kawałkach, sól, pieprz

1. Do garnka włóż 4 jajka, zalej je posoloną wodą, Gotuj ok. 10 minut, wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Potem obierz ze skorupki i odłóż do całkowitego wystudzenia.

Zimne jajka pokrój w grube plastry. Mrożony groszek wrzuć na posolony wrzątek, gotuj chwilę, odcedź, dobrze osącz.

Reklama

2. Mięso mielone wymieszaj z ostatnim jajkiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Do mięsnej masy domieszaj groszek. Filet z indyka opłucz pod bieżącą wodą.

Rozetnij na duży płat. Lekko rozbij między dwoma kawałkami folii spożywczej. Płat posyp solą oraz pieprzem. Rozłóż na nim szynkę, posmaruj mięsną masą. Przykryj plasterkami jajek ugotowanych na twardo i zwiń.

3. Roladę obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Marchewkę i cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Seler naciowy oczyść, łodygi potnij na drobne kawałeczki.

W brytfance (ew. dużym garnku o grubym dnie) rozgrzej olej. Zrumień na nim roladę. Wyjmij.

Na tym samym tłuszczu zrumień warzywa. Dołóż koncentrat pomidorowy. Wlej wino, bulion oraz pomidory z puszki. Pieczeń włóż do przygotowanego sosu.

Piecz pod przykryciem 2 godziny w temp. 180 st.

Wspaniale smakuje podana zarówno na gorąco z kluseczkami ziemniaczanymi, jak i na zimno – jako wędlina do kanapek z pszennej bułki.

Przygotowanie ok. 2 godzin i 30 minut

1 porcja ok. 550 kcal

Aksamitny sos

Pieczeń wyjmij, owiń folią aluminiową, aby nie wystygła. Sos z dna brytfanki zmiksuj na gładko. Jeśli lubisz, do sosu dodaj 2 łyżki gęstej śmietany i sporą szczyptę mielonej papryczki chili. Dzięki temu będzie miał bardziej wyrazisty smak.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej