Przepis na schab dojrzewający „starzony”

Składniki: 1 i 1/2 kg schabu, 4 ząbki czosnku, opak. ziół prowansalskich, łyżka majeranku, łyżka cukru, szkl. soli, czubata łyżka pieprzu czarnego, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka soli peklowej. Dodatkowo: folia aluminiowa.

Przygotowanie 30 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji 1,60 zł • Przepis na 14-16 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Czosnek tnę w plasterki, mieszam z ziołami prowansalskimi, majerankiem, solą, pieprzem czarnym i ziołowym, cukrem, solą peklową.

Reklama

2. Tą mieszanką nacieram mięso. Resztę mieszanki rozkładam na kawałku folii aluminiowej, kładę na tym schab i szczelnie go owijam – najpierw składam dłuższe brzegi folii, następnie krótsze. Zawijam schab w 2 worki foliowe i wkładam na 11 dni do zamrażarki.

3. Zeskrobuję z mięsa przyprawy. Schab owijam sznurkiem, wieszam w ciepłym miejscu na ok. 4 dni, by mięso obsychało.

Marta Sztabińska z Grajewa

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej