Przepisy na dania z krewetkami

Chociaż na świecie jest wiele gatunków krewetek, królewskie, czyli olbrzymie, cieszą się największą popularnością.

W Polsce nie ma problemów z dostępnością krewetek. Skorupiaki te są również łatwe w przyrządzaniu. Nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Można je też zawijać w szynkę, przyrządzać z nich szaszłyki i przekąski.

Pyszne spaghetti: W garnku zagotuj wodę na makaron. Na patelni podsmaż czosnek, chili i połówki pomidorków. Dodaj obrane krewetki. Zalej szklanką posolonej wody. Poczekaj aż krewetki zmienią kolor, lekko się skręcą i zdejmij patelnię z ognia. Makaron odsącz, połącz z sosem, posyp pieprzem, rukolą i skrop sokiem z cytryny.

Reklama

A może w zupie? Krewetki oczyść, obierz, pozbaw ogonków. Na patelni podgrzej po łyżce masła i mąki i smaż chwilę. Wlej pół szklanki bulionu i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj plasterki pora i smaż, mieszając. Dołóż żółtą paprykę i kukurydzę. Dodaj gęsty sos z patelni i gotuj chwilę.

Wlej 1,5 l bulionu, zagotuj. Wrzuć pokrojone krewetki, chili, posiekaną natkę, oliwę i szczypiorek. Zupę przypraw i podawaj.

Krewetki (surowe i gotowane) powinny być lekko wilgotne i pachnieć wodą morską, nigdy rybą. Unikaj więc tych o zbyt intensywnym aromacie i suchych, popękanych pancerzykach. Lepiej nie jedz surowych, ugotuj je, bo zatrucie owocami morza bywa nieprzyjemne.

Chcesz wzmocnić ich smak? Ugotuj je na parze. Wystarczy, że krewetki lekko się skręcą, zazwyczaj 2-3 minuty, i już są gotowe do spożycia. Długie gotowanie, smażenie czy grillowanie sprawia, że mięso staje się twarde i żujące.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej