Przepisy na marynowane grzyby

Nie od dziś wiadomo, że jeden czy dwa grzybki w occie znakomicie zaostrzają apetyt, a suszone, dodane do zupy, podkręcają jej smak. Aby cieszyć się ich zapachem i smakiem nie tylko podczas zbiorów, część warto zakonserwować.

Sałatka grzybowo-warzywna do słoików

Reklama

Składniki: 40 dag mieszanych grzybów, sól, 2 łyżki octu, 1 mała czerwona cebula, 1 mała marchewka, 1 mały korzeń pietruszki, 2 małe papryki chili. Zalewa: 250 ml wody, 80 ml octu, 1 łyżka cukru, 4 gałązki tymianku, po 1 łyżeczce nasion gorczycy, nasion kolendry i ziarenek czarnego pieprzu.

Grzyby przebierz, oczyść, opłucz i osusz. Duże pokrój. Zagotuj wodę ze szczyptą soli. Wrzuć grzyby i gotuj 3-5 minut. Wlej na sitko, przelej zimną wodą i ostudź.

Cebulę obierz i pokrój w grube wiórki. Obraną marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie plasterki. Paprykę chili umyj, przekrój i usuń nasionka (jeżeli jednak lubisz bardzo ostre sałatki, nasionka możesz zostawić).

Schłodzone grzyby układaj w szklanym słoju na przemian z pokrojonymi warzywami. Przygotuj zalewę: do gotującej się wody wlej ocet, dodaj cukier, przyprawy i opłukane gałązki tymianku. Gotuj 5 minut.

Wrzącą zalewą zalej warzywa i grzyby, pozostawiając około centymetra poniżej krawędzi słoja. Słoik lekko zamknij i pasteryzuj 30 minut w temperaturze 90 st. C. Pozostaw w wodzie, aż ostygnie.

Ostudzony słój mocno dokręć i przenieś do chłodnego i ciemnego miejsca. Sałatka będzie gotowa do spożycia po miesiącu.

Grzyby marynowane bez cukru

Składniki: 2 kg mieszanych grzybów. Marynata: 40 g soli, 15 tabletek sacharyny (sztuczny słodzik), 1,5 łyżeczki ziarenek gorczycy, 6 liści laurowych, 1,5 łyżki ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżka ziaren ziela angielskiego, 330 ml 8 proc. octu, 2 marchwie, 2 cebule, 6 gałązek tymianku.

Wlej do garnka 1 litr wody. Dodaj sól, sacharynę, nasiona gorczycy, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Marynatę gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj ocet i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Odstaw, aż troszkę wystygnie.

Dokładnie oczyść i opłucz grzyby. Mniejsze zostaw całe, a większe pokrój. Włóż je do posolonego wrzątku i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie odcedź, opłucz zimną wodą i odsącz. Marchew i cebulę obierz i pokrój w plasterki.

Powkładaj do słoików grzyby, warzywa i tymianek. Zalej ciepłą marynatą. Zamknij słoiki, włóż do garnka do pasteryzacji. Zalej ciepłą wodą tak aby sięgała krawędzi zakrętek do słoików.

Powoli podgrzewaj (pilnuj, aby woda się nie zagotowała). Pasteryzuj 25 minut w temperaturze 90 st. C. Wyjmij słoiki.

Grzyby z papryką w zalewie

Składniki: 1,5 kg grzybów, 50 dag czerwonej papryki. Zalewa: 500 ml octu, 500 ml wody, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli, 6 liści laurowych, 10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, łyżka ziaren gorczycy.

Grzyby oczyść i opłucz. Małe pozostaw w całości, duże pokrój na spore kawałki. Gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu przez około pięć minut. Wylej na sito, przelej zimną wodą i poczekaj, aż obciekną.

Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paski. Jeżeli wolisz, możesz z papryki usunąć skórkę (będzie łatwiej, gdy chwilę ją podpieczesz w piekarniku, a potem przelejesz zimną wodą).

Przygotuj zalewę: wrzuć do wrzątku pozostałe składniki i gotuj pięć minut. Obgotowane grzyby wymieszaj z pokrojonymi paprykami. Przełóż do słoików do wysokości 3/4.

Zalej wrzącą zalewą. Zamknij słoiki i pasteryzuj 30 minut w temperaturze 90 st. C. Pozostaw słoiki w wodzie, aż ostygną.

Grzyby w domowym smalcu

Składniki: 1 kg mieszanych grzybów, 50 dag słoniny, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, łyżeczka kminku, do smaku: sól, pieprz.

Słoninę pokrój w małą kostkę, włóż do rondla i bardzo powoli wytapiaj.

Grzyby oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na sicie, aż całkowicie wyschną. Suche pokrój w plastry. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek drobno pokrój.

Gdy tłuszcz nieco się wytopi, odlej 2 łyżki. Do reszty wrzuć cebulę, czosnek i pokrojone grzyby. Bardzo powoli smaż godzinę. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem. Wsyp pokruszony majeranek i kminek (możesz go rozgnieść). Smaż jeszcze pół godziny, mieszając od czasu do czasu.

Gorącym smalcem napełnij wyparzone słoiki do wysokości 3/4. Na wierzch wlej po odłożonej łyżce smalcu (gdyby stężał, podgrzej go). Słoik mocno zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Smalec jest najlepszy po 2 tygodniach.

Gęsta zupa z grzybami i pomidorami

Składniki: 1,5 kg mieszanych grzybów, 2 czerwone papryki, 75 dag pomidorów, 1 duży koncentrat pomidorowy, 2 łyżki oleju, łyżka cukru, 1 łyżeczka nasion gorczycy, łyżka soli, po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 200 ml wody.

Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Przełóż na sito i przelej zimną wodą. Papryki umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Z pomidorów zdejmij skórkę. Miąższ pokrój w kostkę.

Do głębokiego rondla włóż papryki i pomidory. Dodaj koncentrat, cukier i wszystkie przyprawy. Dolej wodę i gotuj ok. 10-15 minut, aż rozgotują się pomidory. Gdyby zupa była zbyt gęsta, dolewaj wodę.

Pod koniec dodaj grzyby. Wymieszaj, dopraw i doprowadź do wrzenia. Gorącą zupę przelej do wyparzonych słoików. Na wierzch wlej po pół łyżki oleju.

Zamknij słoiki i pasteryzuj 10 minut temperaturze 80 st. C. Wyjmij i odłóż w ciemne miejsce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej